top of page
  • Hope

Innerlijke rust

Bijgewerkt op: 14 jun. 2023

Innerlijke rust is een gevoel dat we allemaal graag willen. Helaas wordt dit nogal vaak overschaduwd door innerlijke onrust. Onrust is een gevoel van ongemak, spanning, of zelfs paniek dat in ons lichaam en geest opkomt. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stress, angst, onzekerheid, of een gebrek aan een duidelijke richting in ons leven. Ongeacht wat de oorzaak is van jouw innerlijke onrust, het kan je in zijn greep houden en je vermogen om te genieten van het leven beperken. En laat dat nu juist datgene zijn wat we allemaal graag willen: volop genieten van het leven en gelukkig zijn! Maar hoe? Wat kun je doen om jouw innerlijke onrust te verminderen en weer in balans te komen met jezelf?

Hier volgen een paar tips die je kunnen helpen innerlijke rust (terug) te krijgen:

  1. Identificeer de onrust. Soms is het gewoon een kwestie van stressvolle gebeurtenissen op het werk of thuis. Als de onrust echter dieper ligt, kun je professionele hulp inschakelen bij een therapeut of coach.

  2. Maak tijd voor zelfzorg. Dit kan door tijd door de natuur in te gaan, mediteren, een boek lezen, of een hobby uitoefenen. Door tijd voor jezelf te maken, geef je jezelf de kans om te herstellen en opnieuw op te laden.

  3. Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging vermindert de spanning in ons lichaam en geeft een gevoel van rust en kalmte (achteraf!).

  4. Leer ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie.

  5. Praat met iemand. Het delen van onze gevoelens met een dierbare vriend, familielid of professional kan helpen om ons gevoel van onrust te verminderen. Door erover te praten ga je het beter begrijpen en kun je de dingen anders aanpakken. Soms is het genoeg om je hart te luchten bij een dierbare, maar soms is het beter om professionele hulp te zoeken. Een gekwalificeerde therapeut of coach kan je helpen bij het identificeren van je onrust en begeleiden bij het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën.

  6. Verander je perspectief. Probeer te kijken naar de positieve aspecten van je leven en de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit geeft je onmiddellijk een goed gevoel. Probeer hier een gewoonte van te maken, het benoemen van dankbaarheid. Of houd een dankbaarheid-dagboek bij, oftewel een gratitude journal.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page